Centre Logístic de Bicicletes Olot

dijous, 13 de novembre del 2014

Bicicletes per a nens a París

El sistema públic de bicicletes de París va superar recentment a les ciutats xineses de Wuhan i Hangzhou com el més gran del món. Avui en dia, el Vélib disposa de 17.000 bicicletes, aptes per a tothom, que converteixen aquest sistema de lloguer en una empresa mastodòntica i en creixement. De tota manera, han estat els poders els que ha posat en marxa aquesta iniciativa, que pretén conscienciar als ciutadans de les bondats de la bici per la salut i la reducció de gasos contaminants a l’atmosfera. Nombroses decisions polítiques, com la d’incentivar els treballadors que es desplacin a la feina en bici, indiquen un interès per part de França de posar-se al dia en aquest aspecte respecte a països on l’ús de la bici manté un component social propi, com Suècia i Dinamarca.
Si diem això és perquè el sistema públic de bicicletes de París ha posat en marxa els lloguers de bici per a menors de deu anys, el P'tit Velib’, amb característiques diferenciades de lloguer convencional. Totes les bicicletes aniran acompanyades d'un casc, tal com obliga la llei francesa en tractar-se de menors (de la mateixa manera que passa a Espanya). A més, s’haurà de retornar la bicicleta en el mateix punt del que es van retirar, i en un principi només es podrà disposar d'elles els caps de setmana i durant els períodes de vacances, amb l'objectiu de mantenir fora de l'abast dels lladres. I seran significativament més cares: enfront dels 29 euros anuals que costa abonar-se a Vélib, els pares interessats a llogar una bicicleta per al seu fill hauran de pagar uns 15 euros per dia.

La intenció de les autoritats franceses és acostumar als nens a anar en bicicleta des de ben petits, per tal de que aquest costum faci augmentar els ciclistes urbans d’aquí uns anys. De fet, malgrat totes aquestes iniciatives, com el de l’ambiciós Pla de la Bicicleta de París, no aconsegueixen fer arrencar el vol en l’ús de la bici a la ciutat, que es manté en un modest 3 per cent de la població. Veurem si la següent generació de parisencs fa canviar les coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada