Centre Logístic de Bicicletes Olot

dilluns, 11 d’agost del 2014

"Cara de bicicleta", la malaltia inventada

En un post anterior vam parlar de la importància que va tenir l’ús de la bicicleta en l’emancipació de la dona, cap a finals del segle XIX i principis del XX. La bici, un vehicle fàcil de comprar i portar, va donar una llibertat impensable a aquelles dones que socialment no podien portar un automòbil o anar soles pel carrer. Al cap de poc, va convertir-se en tot un símbol pels primers moviments feministes, com el de les sufragistes, fins al punt de que la sufragista Susan B. Anthony va definir la bicicleta com la “màquina de la llibertat”. La bici no només suposava un canvi social, sinó també estètic i personal, provocant que les dones poguessin vestir amb roba més còmoda i menys rígida.
En aquest context, i de forma estranyament curiosa, els metges de l’època (tots homes) van començar a diagnosticar una nova malaltia anomenada “cara de bicicleta”, els símptomes de la qual eren “llavis demacrats, ulleres, ulls sortits, mandíbula desencaixada”. Aquesta malaltia es donava en aquells que agafaven la bicicleta, especialment les dones. Fins i la una revista mèdica Literacy Digest afirmava el 1895 que “La postura sobre la bici, l'esforç inconscient de mantenir l'equilibri i el sobreesforç físic tendeixen a produir 'cara de bicicleta'”. Els metges van arribar a dir que muntar en bicicleta també podien patir cansament, insomni, palpitacions, mals de cap i depressió. Fins i tot tuberculosi i un increment de la libido, un seguit de malalties que tendien a donar-se més en dones que en homes. En última instància es recomanava a les dones no usar les bicis per tal d’evitar aquestes patologies.
Com és evident, moltes dones es van rebel·lar contra aquestes afirmacions i van seguir anant en bicicleta de forma lliure. Aviat es va descobrir que aquesta suposada malaltia era un invent per espantar a les dones a l’hora d’utilitzar un transport que les anava alliberant cada cop més del patriarcat i d’una societat regida pels homes. De fet, A mesura que el nou segle XX amenaçava amb la seva arribada, molts metges van començar a qüestionar públicament aquesta malaltia fictícia, destacant que la cara d'esforç dels ciclistes només es donava entre els principiants; però que a mesura que anaven agafant pràctica, aconseguien mesurar el seu esforç muscular i adquirien una major confiança i agilitat sobre la bicicleta. És més, parlaven dels beneficis que aquesta activitat física aportava a la salut.

Al cap de poc temps la malaltia “cara de bicicleta” va ser només un intent fallit per tal d’evitar que les dones aconseguissin una major igualtat. Per fortuna, la bici va acabar sent un element de canvi social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada